24 Mart 2012 Cumartesi

Bir Jeju Hatırası -3-

Dolharubang
Jeju yazımın son bölümüne geldik. Kapak fotoğrafı olarak bu sefer Jeju adasının simgesi Dolharubang'ı seçtim. Dolharubang'ın anlamı "Taş Dede" imiş. Koca burunlu, patlak gözlü bir dede heykeli. Jeju'da gezerken adım başı bu heykele rastlayacaksınız.
En son Pasific Land'e gitmiştik. Oradan devam edeceğim. Pasific Land'dan sonraki durağımız Teddy Bear Museum oldu.

Goong dizisinin meşhur ayıcıkları
Bu pek sevimli müze, dramalardan aşina olduklarımız da dahil binbir çeşit ayıcığıyla görülmeye değer bir yer. Bu müzede birçok tarihi olayın ve mekanın (Hongkong caddesi, Disneyland, Aya ilk ayak basılışı, Kore Savaşı, Titanik Faciası, Berlin Duvarı'nın yıkılışı vb.) ayılarla canlandırılmasını ve ünlü şahsiyetlerin ayı formlarını (Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Elvis Presley, Ghandi vs.) görebilirsiniz.

Berlin Duvarı'nın yıkılışı
Müze iç ve dış kısım olmak üzere ikiye ayrılıyor. Binanın içi 3 katlı. Ayrıca sadece Elvis'e ve çevreci ayılara ayrılmış iki asma katı var. İç kısımda bahsettiğim ayılarla (çoğu camekan içinde gerçi), dış kısımda da insan boyutundaki ayılarla (bunlara sarılabilir, üstlerine bile çıkabilirsiniz) fotoğraf çekilebilirsiniz.


Ayı müzesinden sonraki durağımız Camellia Hill idi. Burası oldukça büyük bir botanik bahçeydi. İçinde envai çeşit ot, ağaç, çiçek mevcut. Özellik adı üstünde kamelya çiçeğinden bolca var. Bahçeyi beğeniyle gezdik ama keşke mevsim bahar olsaydı diye hayıflanıp durduk. Çünkü çiçeklerin bir çoğu kış olduğu için açmamıştı. Tabii baharda çiçekleri görmek isterseniz uçak biletini iki katı fiyata almaya hazırlansanız iyi olur.




Güzel bahçede hızlı bir tur atıp Soingook Miniature Theme Park'a doğru yollandık. Hatta yolda ilginç bir şey oldu. Şoför amca aniden durdu. "Neden durdu?" diye etrafa şaşkın şaşkın bakınırken, bize parmağıyla ormana kaçan bir geyik gösterdi. Geyik birkaç saniye durdu. Bu sayede onu daha net görebildik. Sonra seke seke uzaklaştı. Çok tatlı bir şeydi. Şoför amca gene çok şanslı olduğumuzu söyledi. Sonradan öğrendim ki Jeju'nun geyiği de ünlüymüş. Sırf onları gözetlemeye gidenler varmış ama görmesi bayağı zormuş. Gerçekten şanslıymışız. :D

Soingook, Miniatürk gibi bir açık hava müzesi. Burada dünyaca ünlü yerlerin ve tarihi eserlerin minyatür maketleri bulunmakta. Giriş ücreti 9000 Won. En fazla fotoğrafı burada çektim sanırım. Miniatürk'ü de görmediğim için bana bayağı ilginç geldi doğrusu. Fotoğraf çekilirken çok eğlendim. Genelde Kore eserleri ve sarayları mevcut. Onun dışında bütün ülkelerin ünlü bir yapısı ya da eseri vardı ama Türkiye'den tek bir şey yoktu. Gözlerim bir Ayasofya, bir Blue Mosque aradıysa da beyhude. Ne yazık ki yoktu. Üzülebiliriz hep beraber.

Soingook Theme Park
Buradan sonra ise Jeju'daki en ilginç şeyi gördük. Şoför amca "Gitmek ister misiniz?" diye sorduğunda, "Sizce gitmeli miyiz?" dedim. Gene "Hayatınız boyunca unutamayacağını bir deneyim olacak." gibisinden bir şeyler söyleyince, "Gidelim o zaman." dedim. Bu sefer kesinlikle haklı çıktı amcam. Yanisi usta rehberimizin (?) tavsiyesiyle Jeju Circus World'e gittik.


Gösteriyi ağzım açık izlediğim için maalesef ne bir fotoğraf ne de bir video çekebildim. Sadece 22 saniyelik kısa bir video çektim. Onu ekliyorum. Çekemediğim için biraz anlatayım. Circus World, bir Çin sirki. Çinlilerin bu konuda ne kadar iyi oldukları malum. Dünya gözüyle görebildiğime seviniyorum. Sirk her yaş grubundan üyeler barındırıyor. Küçük kızlar ve erkekler harika akrobasi gösterileri sergiliyorlar. Yaklaşık 50 dakikalık gösteri boyunca hiç sıkılmıyorsunuz. Ama en enteresanı gösterinin finaliydi. Tamamı kızlardan oluşan bir grup motosiklet sürücüsü bir oda büyüklüğündeki daire şeklinde bir kafese giriyorlar ve hızla motosiklet sürüyorlar. Tabii ki birbirlerine çarpmadan. Zaten çarpsalar et ve organ parçalarının ortalığa saçılması kaçınılmaz. (Tamam biliyorum, çok iğrencim.) O kadar hızlılar ki bir süre sonra sadece bulanık renkler görüyorsunuz. Işığı kapatıp motorsikletlerin farlarıyla şekil bile yapıyorlar. İçeriye 7 motosikletli girmesine rağmen hepsi tek parça halinde çıktı. Gerçekten akıllara durgunluk veren bir gösteri. Gözünüzde az da olsa canlandırabilmeniz için netten bulduğum bir fotoğrafı ekliyorum.


Circus World'den şaşkınlık içinde ayrıldık ve şoför amcaya "Hakkınız varmış." dedik. Sevindi gariban. Gariban uymadı gerçi verdiğimiz ücretten sonra kışı rahat geçirmiştir herhalde. :P
Bu durağın ardından da Glass Castle'a gittik. Burası da oldukça güzel bir yerdi. Glass Castle bir cam müzesi. İçindeki her şey camdan. Gezmesi çok keyifli bir yer. Işıl ışıl cam eserlerden gözlerimi alamadım. Adamlar yapmış.

Glass Castle girişinde bayrağımızı görünce hemen çekizledim.


Müzedeki ottan çiçeğe, duvardan koltuğa her şey camdan. Hepsi sanat eseri gibi. Türk cam sanatının harikası çeşm-i bülbül dahil her ülkeden çeşitli eserler mevcut. Satılan hediyelikler de çok güzel. Kendinize hoş takılar ve süs eşyaları alabilirsiniz ya da benim gibi çikolata alabilirsiniz. Jeju çikolatası çok ünlü. Hemen hemen bütün turistik yerlerde vardı ama ben buradan aldım. Kaktüslü ve Jeju'nun ünlü portakalı Hallabong aromalılar güzel. Birini tercih edebilirsiniz. Tatlarına mutlaka bakın. Aklıma gelmişken Jeju'nun ünlü bir portakal çayı var. Adı Yuca. Sadece Jeju'da yetişiyormuş. Onu da denedik ama ısıtılmış portakal şurubu gibi tadı vardı. Bir Akdenizli olarak ilgimi çekemedi maalesef. :D


Bu mekandan sonra son durağımıza yollandık: Spirited Garden. Girer girmez kapıda ve broşürlerde turunculu bir amca göreceksiniz. Bahçeyi düzenleyen zatmış kendisi. Bu bahçeyi tek başına yapmış ve çok ünlenmiş. 1995'te Çin başbakanı ziyaret etmiş burayı. Giriş ücreti 9000 Won. İyi yürekli şoförümüz bize indirip yaptırttı, biz 7000 Won ödedik. :D




Güzel bir bahçeydi ama burası da bahar olmayışından ötürü biraz soluktu haliyle. Burada kaktüs macunu yedik. Hiç şeker katılmadan üretilmiş bir macunmuş. Güzel bir şeydi ama dişe yapışıp diş çürütmesi muhtemel.
Burayı da gezdikten sonra otelimize, pardon pansiyonumuza döndük. Güzel bir gezi oldu. Kısa kaldığımız için fazla yer göremedik ama Jeju'da her yeri görmek isteseniz 1 ay kadar falan kalmanız lazım. Adım başı bir sahil, adım başı bir müze, adım başı bir aktivite var. Koreliler adaya çok yatırım yapmış. İşi sadece doğal güzelliklere bırakmamışlar. Eski bir tarihi olmamasına rağmen ilginç mekanlarla adayı gezilesi hale getirmişler.
Vaktiniz çoksa uzun süre kalın Jeju'da. Gezecek yer çok çünkü.

Not: Yazımı Hatice'den gelen yoğun istek üzerine hemen yazdım. :D İyi okumalar dilerim. :D

7 yorum:

  1. hatice'den gelen yoğun istekler meşhur canım XD

    YanıtlaSil
  2. ^^Çok teşekkür ederim ama inanın siz yazdıkça bende aynı yollarda, caddelerde,müzelerde gezmiş gibi oluyorum ^^ bu rada Güzzi hanım iteklemeden bişi yapmıyorsunuz malesef XD greve çıkıcam yakında ( hoş ben greve çıksam rahat edersiniz belki ^^)

    Gelelim fotolara; "Dolharubang" bak bu sefer kesin insan yüzü pörtlek dede çok hoşmuş bana yalnız olmadığımı hissettiriyo :)) ah ah bi Nevamda bi de bende bu pörtleklikler ondan sefiyom bu çekikleri ^^onların hepisi pörtlek^^
    Goong dizisinin meşhur ayıcıkları ^^ çok aşinayız ama o müzenin Jejuda olduğunu bilmiyordum :S (diziyide yakinen takip ediyordum hatta ama bu ayrıntı kaçmış )seninde bi ayıcıklı fotonu görmek isterdim ^^ niye yok ki :(
    "Soingook Theme Park",nasıl olmaz bizden birşey bak bu cidden üzücü ühüü TT
    "Jeju Circus World", vay motosikletli gözteriyi tvden izlemiştim çook önceleri, cidden ben ha çarptı ha çarpacak korkusuyla kalpden giderdim heralde XD

    Glass Castle girişinde bayrağımızı görünce hemen çekizledim.Çok iyi yapmışsın ^^"Soingook Theme Park"ın acısını birazda olsa hafiflettirdi^^
    Şöförünüz cidden biliyor işi memnun kalmışsınız belli ^^ o kadar çok gezilcek yerin olduğunuda sayende öğrendik artık darısı bizim başımıza bir mucize bekliyorum inan ''Ümit Erdimede sordum hatta G.Kore gezisi olursa ben katılırım heryerden karşınıza çıkabilirim diye ^^ passaporta katılıp gitmeyi planlıyabiiyorum şimdilik :P olur ya bir mucize olur bizde gideriz...

    Çok keyifliydi yazılarını anılarını okuyup paylaşmak,çok teşekkür ederim ^^ ..Yeni yolculuğunda da çok çok gezip görüp eğlenmeni diliyorum ve yazılarını heyecanla bekliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim hatice :) Senin gibi takipçi isterse yazı da hemen çıkarılır :D

      Sil
  3. Neden bilmiyorum jeju adası diğer gezdiğin yerler yanında pek bi sönük geldi.Sanki sende jejuya dair daha büyük beklentilerin varmışta bunları alamamışsın gibime geldi.Yanılıyor muyum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim jejuya gittiğimiz zaman mevsim kişti. Belki bu yüzden biraz soluktu. Bence de seul daha guzel ama jeju da iyiydi.

      Sil
    2. Hıı anladım.Bende Koreye gitmeyi düşünüyorum.Bir an Jejuyu esmi geçsem diye düşündüm.Fotoğraflara bakarken aynen senin yazında olduğu gibi bunların çok daha güzel örnekleri ülkemde var diye geçirdim.

      Sil
  4. Yani koreliler daha cok ada tatili yapmaya gidiyor oraya. Kıbrıs gibi düşünüyorum jejuyu. Ama enteresan bir dolu müze var, etkinlik var. Doğal güzellik anlamında bizim ülkemiz cok daha guzel. Yine de ta oraya gitmisken gor bir bence.

    YanıtlaSil