8 Mart 2012 Perşembe

Yemek, Galbi, Ahjumma, Ahjussi, Omma ve Ben


İnsanlara Kore'ye gittim deyince çoğundan: "Ya sen çok zayıflamışsın. Yiyebildin mi oradaki yemekleri? Böcek, akrep yiyorlar oralarda" gibi şeyler duyuyorum.  Bir kez daha cevap vereyim:  “Zayıflamadım. Yiyebildim. Böcek yiyen insan görmedim hiç.” :D
Kültür ve kilometre olarak bize bu denli uzak olan ülke insanı tabii ki içli köfte yemiyor. Alışık olduğumuz tatlardan çok farklı ama ben Avrupa ülkelerinde de bazı şeyleri yiyememiştim. Bu, evinden başka yerde olmakla alakalı sanırım.
Bibimbap

Gelelim ben oradayken neler yedim, neler içtim. İlk yediğim şey bibimbap oldu. Çeşitli sebzeler, yumurta, sos ve pirinçten oluşan bu yemeği iyice karıştırıp yiyorsunuz. Gayet lezzetli bir şey. En bilinen Kore yemeklerinden olan kimbap zaten şahane. Onu yemeden dönen yoktur sanırım. Bir diğer bilinen Kore yemeği de meşhur kimchi, onun da tadına baktım. Acımtrak ve ekşi bir tadı olduğu için herkese hitap edebilecek bir şey değilse de tam bir turşu delisi olarak afiyetle yedim ben. Bir de jajamyun var. Türkiye'de bir Çin restoranında yemiştim. İğrençti ama Kore'deki jajamyun tek kelimeyle mükemmel!
Kimbap, çorba, soya filizi, kimchi, sarı turp turşusu, sosis
Bir de her köşe başından satılan sokak yemekleri var ki insanı çağırıyor resmen. Adım başı yemek satan arabalara rastlıyorsunuz. Gerçi Kore yemeklerinin kokusu beni şartlı reflekse sokup iştahımı kabartmıyordu. Alışık olmadığım kokular olduğundan sanırım, koku olarak cezbetmiyorlardı ama tat derseniz on numara. :)

Sokak Yemekleri
En bilinen sokak yemeklerinden biri balık keki de denilen eomuk. Balık ve deniz ürünlerini sevmediğim için yemem ama bunun tadına baktım. Hiç fena değil ki balık sevmediğimi tekrar belirteyim. Balık severler eminim ki bayılacaktır. Bir diğer ünlü sokak yemeği de tteokbokki, baharatlı ve soslu pirinç keki de deniliyor. Bu da gayet lezzetli bir şey. Denemenizi şiddetle öneririm.

Eomuk
Bunların haricinde bir takım etli, sosisli göze acayip hoş görünen yemekler de var ama çoğu domuz etinden yapılıyor. Mantık olarak da üç kuruşa satılan yemeklere Türkiye'de bile A kalite dana eti koyduklarını sanmıyorum. Tabii ki böyle sokakta satılan yemekler her yerde belirli hijyen şartlarını pek taşımıyor. Benim şahsi düşüncem böyle titizlik konusunda hassas insanların hiç dışarıda yememesi lazım. Çok temiz görünen restoranlarında mutfaklarında aklınıza gelmeyecek şeyler var. Şimdi anlatırdım birkaç şey ama konu dışı olacak diye hiç girmeyim en iyisi. :)

Hoddeok
Bir de hoddeok adı verilen hamurlu bir tatlı yedim. Bazlamaya benzeyen bir hamurun arasına fasulye olduğunu tahmin ettiğim şekerli bir şey koyuyorlar. Bu da çok lezzetliydi, afiyetle yedim. Genelde Kore tatlıları pek hoş değil. Daha doğrusu tatlı-tuzlu kavramları biraz karışık. Yediğiniz şey tatlı mı, tuzlu mu pek anlamıyorsunuz. O yüzden güzelse yiyin pek kurcalamayın derim ben. :D


Adını bilmediğim bir atıştırmalık resimdeki. O gün Myeongdong'da gezinirken herkesin elinde çubuk gördüm. İnsanları takip ede ede bu satıcıyı bulup ben de aldım. :D 2000 won fiyatında çubukta kızarmış patates ve batırdıkları tozumsu sos şekerli, evet şekerli. Zaten dediğim gibi tatlı-tuzlu kavramı çok farklı Kore'de. Misal patlamış mısırları karamelli. Çoğu cips ve atıştırmalık şekerli. Yemeklerde de tuz yokmuş. Gerçi yemekler tuzsuz nasıl oluyorsa tuzlu gibi lezzetli. Sokakta çok enteresan şeyler de satılıyor. Tek tük kavrulmuş böcek gördüm mesela ama yiyen çok azmış. Sonra domuz kafası gibi bir şey satıyorlar görüntüsü oldukça iğrenç. Bir süre ne olduğuna anlam veremedim. Enteresan deniz mahsulleri, kalamar, midye, ahtapot gırla zaten. Tercih meselesi. Yenilebilir şeylerin sayısı çok daha fazla. Kendinize uygun bir şeyler kesin bulursunuz.


Gelelim Kore'de bulunduğum süre boyunca yediğim en mükemmel şeye: Galbi
Böyle bir lezzet olamaz. Fotoğraf bana ait değil, yemeği yerken öyle bir mest oldum ki çekmek aklıma gelmedi. :D Galbi dediğimiz şey bildiğiniz dananın en şahane yerinin barbekü şeklinde pişirilmesi ama o et nasıl bir etse artık böyle dana yemedim arkadaş! Durun ayrıntılı anlatmam lazım bunu. :D
Galbi yediğimiz gün talihsiz ve küçük bir kaza yüzünden moralimiz bozuk olduğundan otele erken döndük. Dönmeden bir şeyler yiyelim ama ne yesek diye kara kara düşünerek sokakta gezinirken bir lokantanın önünde durduk. Lokantadan çıkan bir ahjumma (teyze) "Barbekü, barbekü" diyerek bizi içeriye davet etti. Kendimizi bir anda içeride bulduk. Küçük ve hoş bir lokantaydı, çalışanlar bir ahjussi (amca) ve iki ahjummaydı. Ahjussi menüyü getirdi. Ben menüde anlamadığım korece harflere boş boş bakarken, benim söylediğim İngilizce cümleler de amcaya oldukça yabancı gelmekteydi. Danayı kafama parmaklarımla boynuz yaparak anlatmak zorunda kaldım. Bu hareketim ahjussinin fena halde hoşuna gitti. Tek tük bildiğim Korece kelimeleri sarf ederek sempati puanlarını iyice topladım. Bir de elinde birayla gelen ahjussiden, bira yerine soju isteyince tamamen göze girdim diyebilirim. Lokantada bizden başka turistler de vardı ama iki ahjumma ve ahjussi yemek boyunca masamızdan ayrılmadılar. Etimizi pişirdiler. Servisimizi yaptılar hatta ben çubuklarla pek başarılı olamayınca ahjumma çubukla bana yemek yedirdi. Hatta dramalardaki gibi eti bir güzel soslayıp marula sardıktan sonra ağzıma tıktı birkaç kere. Ahjussi çıkarken naneli sakız armağan etti. Defalarca teşekkür ettim. Hepsiyle sarıldık. Sanki kırk yıllık dostları gibi ayrıldık. Hiç unutmayacağım güzel ve sıcak bir yemekti. :)

Daha adını sanını bilmediğim bir sürü şey yedim. Ben Kore yemeklerini sevdim. Yediğim şeylerin içinde tiksinti uyandıracak bir şey yoktu. Bir çoğu fazlasıyla lezzetliydi. O tarafa giderseniz rahat olun ve tadını çıkarın. Çünkü hayat en ufak bir stres ve endişe duymaya değmeyecek kadar kısa. :)

15 yorum:

  1. :)))) Galbi demek hmmm burdaki lokantalarda varmıdır ki bi araştırmak lazım :))
    bibimbap,kimbap yedim bide soslu balık tarzı bişeylerini yedim burda kimchi yedim ama ekşi değildi sen yazınca Alah Alah dedim burdakilerde var bi bazukluk :)) sarı turp turşusunuda ramyun shopda izlediğimden beri aklımda :)) gayaya felan gidersem özellikle sorucam^^ bulgogininde tadına baktım ^^ netatlı ne tuzlu senin dediğin gibi hatta tatlıydı diyebilirm :))
    sokak yemeklerine çok özeniyorum yaaa bide sen şimdi 10 numara dedin ya İnş. hamileyken felan aşermem ama bunu mutlaka bulmam lazım biyerlerden :)))olmadı bayan lee den rica ederim artık aşeririsem :)))

    YanıtlaSil
  2. Kimchi güzel bir şey. Gerçi tazesi bayatı oluyormuş. Birkaç yerde yediğim daha güzeldi sanırım daha taze oldukları için. O sarı turşu inanılmaz güzel her yemeğinde yanında veriyorlar acayip iştah açıyor. Sokak yemekleri cidden güzel bir de ucuz. Koreliler sokakta gezerken hep elleri dolu bir şeyler yiyorlar. Adım başı satıcı olduğundan seçenek de çok. İnşallah aşermezsin yavrum, sen bu başlığa çok bakma en iyisi. Çocuğun üzerinde kimbap şekli falan çıkar Alla muhafaza :D

    YanıtlaSil
  3. Acıktııım ben ühüüü ramen yiye yiye nereye kadar :((((( kendimim gofretlerime gömücem şimdi :)) bu arada hamile değilim canım 2 kızım var 3. yüde bu sene sonunda düşünüyorum ^^ ama bak ajummada değilim hani :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temel atmış gibi yazmışsın da. :P Ahjumma olmadığın belli canım :D 3 baya iyi rakam yalnız O_o, helal!

      Sil
  4. Kimchinin tazesi bayatı var doğru. Genelde turistler bayatını sevmiyorlar. İyice fermante olup ekşi bir tada sahip olduğu içindir sanırım. Bu yüzden kimchibokumbap falan yapıyorlar. Ya da kalbi yaparken yanında onu da mangalda ızgara yapıyorlar. Şiddetle tavsiye edilir.
    Bana sorarsanız her türlüsünü havada karada yerim ama kimchinin tazesi bir başka oluyor azizim :D
    Hatice kalbi Türkiye'deki Kore restoranlarında var lakin inanılmaz pahalı. Vermeye değer mi o kadar para bilemiyorum. Gerçi bibimbapa 39 lira verdiğimiz düşünülürse Türkiye'de... Oladabilir. Sen yine de aşermeyi bekle yemek için. Normal zamanda o kadar para vermeye gerek yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne, bibimbap 39 tl mi? O_o Kaça yemiştik biz, 3000 won muydu XD

      Sil
  5. Genelde 3.500-5.000 arası değişiyor. Ama İstanbul'da direkt 39 artı %10 hizmet bedelini dayıyorlar :D

    YanıtlaSil
  6. 50 tl idi burdada bizde 3 arkadaş ısmarlamıştık bibimbapı yanındada soslu balık verdı artık tadımlıktı zaten doyamazdık biz ekmeksiz hehe ^^ birde kimbapıda her zaman yapmıyorlarmış denk gelmiştik ikramları olmuştu oda lezzetli değildi ... bulgogi cidden güzeldi bi dahaki gidişimde yanımda ekmek götürcem :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohanesburg! O_o Amma pahalıymış ya. Kore^de porsiyonlar o kadar büyük ki ekmeğe falan hiç lüzum yok, her şeyi yarım bıraktım. Özofagusa kadar doluyorsun zaten.

      Sil
  7. Oh oh ne güzel selsi afiyet olsun ilerde bir gün gidersem o restoranın adresini istiyorum ben kimchi birde ramen başka bilmem ama kendi imkanlarımla yapmıştım ama yerinde daha güzeldir tabi yeppudaa dan da bazı tariflere yabancı değilim diyebilirim
    Ellerine sağlık güzel bir yazı olmuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkürler beğenmene sevindim:) başüstüne, gideceğin zaman haber ver elde ne bilgi varsa dökeriz.

      Sil
  8. Koreye gittiğinde kaldığın yerler, gidiş dönüş toplam harcadığın para gibi bilgileride paylaşır mısın? Ayrıca insanlarıyla anlaşmak kolay mı mesela :P

    YanıtlaSil
  9. Yemek tariflerini de anlatır mısınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifleri bilsem anlatırdım ama maalesef. :D Total verdiğim parayı hatırlamıyorum ama uçak bileti pahalıydı 1600 liraydı sanırım gidiş-dönüş, şimdi daha fazladır. Otele gecelik iki kişi 60 dolar verdik. 11 gün kaldık. Gerçi arada Jeju'ya gittik iki gün oraya da ayrı bir ücret verdik. Yeme-içme fazla pahalı değil. Kahvaltı kültürleri çok farklı, yanınızda kahvaltılık götürün. Amerikan kahvaltısı diye verdikleri şeyler de bir şeye benzemiyor çünkü. Ekmek yok. Anlaşmak Seul'da Jeju'ya göre daha kolay ama İngilizce çok hakim değiller ama her yerde turist information vardı. Seul'da sıkıntı çekmedik ama Jeju faciaydı bu konuda. :D

      Sil
  10. Benimde hayalimde bir gün Kore'ye gitmek var. Arkadaşlarıma ne zaman "Güney Kore" den bahsetmeye çalışsam bana kınayıcı bir bakış atıp, "Ne biçim zevklerin var," diyorlar. Ama bilmiyorlar ki Güney Kore ve Türkiye çok ortak yönleri olan iki ülke. Sence Güney Kore ve Türkiye arasında bolca ortak yön var mı yoksa iki ülke birbirinden farklı mı?

    YanıtlaSil