18 Nisan 2012 Çarşamba

Kurtuba


Kurtuba ya da daha tanıdık ismi ile Cordoba, gördüğüm yerler içinde en tatmin edicilerinden biriydi. Buraya kadar tur iyi, hoş gidiyordu ama buradan itibaren baya bir enteresanlaştı. :D Cordoba'yı görmeden Endülüs'e gittim diyemezsiniz burası kesin. :D

Minare a.k.a Çan kulesi
Endülüs "fundalık topraklar" anlamına gelmekteymiş. Cordoba'nın anlamı ise altından geçen nehirle aynı "Aqua del kebir" yani "büyük su". Cordoba, Endülüs bölgesinin en küçük şehri. Granada ise en büyüğü oluyor. Musevi nüfusun yoğunlukla yaşadığı bir bölge. Müslüman ve Musevi nüfus Cordoba düşene kadar sürülmemiş ama din değiştirmeye zorlanmış. Daha sonra Kraliçe Isabel bölgeyi ele geçirmiş ve insanları buradan sürmüştür. Osmanlı İmparatorluğu sürülen bu insanlara kucak açmış ve bu insanlar İstanbul ve İzmir'e yerleşmişler. Şehir aynı zamanda aydınlanmanın başladığı yer.


Cordoba her şeyiyle güzel yer tabii ki ama en önemli simgesi Cordoba Camii. İspanyollar uzun zaman camiyi "La Mezquita" olarak adlandırmış. (Mezquita, mescit kelimesinden geliyor.) Fakat günümüzde, kilise olduğu kabul edildiğinden bu durum biraz daha vurgulanmakta. Bu konuda bir zorlama var mıdır bilinmez.

Bahçe
Cami'nin taş duvarlarla çevrili çok güzel bir avlusu ve karizmatik bir minaresi var. Cami engizisyondan sonra kiliseye çevrilmiş. Bu yüzden şu anda kilise ve cami bir arada. Kiliseye çevrilmişse de cami kısımları (mihrabı ve minberi gibi) yıkılmamış olduğundan cami özelliği de taşımakta. Minare ise 93 metre uzunluğunda ve sonradan çan kulesi haline getirilmiş.

Kemerler ve sütunlar
Taş ve tuğladan yapılmış, iç içe geçmiş iki kemerli sütunlara sahip tek kilise olmakla birlikte mudejar mimarinin en tipik örneği. (Unutanlar için mudejar: Hristiyan etkisinde kalmış Müslüman mimarisi) Ahşap kemerler ve taş oymaları bol miktarda var. Tam bir ibadethane. Cami'nin içi de dışı kadar büyük. Belki daha bile büyük olabilir. Her yerde bu çift kemerlerden olduğundan mekan kavramını yitirebilirsiniz.

Mihrap
Endülüs Devleti'nin en büyük eserlerinden biri olan camii, kilise yapımı çalışmaları esnasında zarar görmüş. 63 tane sütun kaldırılmış. Çok şükür ki camii biraz fazla büyük olduğundan her tarafını yıkamamışlar. Bu sayede en azından bu güzel eserin bir kısmı ayakta kalmış.


Resimde gördüğünüz şey tören tacı. Papalık tanıdığı kiliselere hazine gönderirmiş. Bu da Cordoba Kilisesi'nin hazinesi oluyor yani. Papalığın ne kadar zengin olduğuna güzel bir örnek daha.


Yukarıdaki de kilise kısmından bir kare. Latin hacı şeklindeki kilise kısmı sonradan ilave edilmiş. Yapılması 250 sene sürmüş. Zaten her kilise ve katedral ortalama 200-300 senede bitiyormuş. Gördüğünüz gibi her yer oyma, her yer heykel, figür. 250 senede bitmesine şaşmamalı.


Caminin ya da kilisenin (Ben inatla cami olduğunu düşünüyorum. İspanyollar ne düşünürse düşünsün. :P) etrafında dar sokaklar oluşturan şirin beyaz evler var. Genelde Endülüs'te hep bu tarz evler mevcut. Güzel koruduklarını da hesaba katarsak geçmişten günümüze böyle geldiklerini düşünebiliriz.


Bu resimdeki çiçekli sokak, genelde Musevilerin oturduğu bir mahalleden. Musevi evleri hep bu standartlardaydı. Bir sokağa girdiğinizde Musevilerin oturup oturmadığını az çok kestirebilirsiniz. Birbirine yakın balkonlar ve evlerle, dar avlularla samimiyeti seven insanlar.


Sokakları gezerken birçok dükkan ve restoran göreceksiniz. Özellikle ara sokaklardaki restoranlar çok daha güzel yemekler sunmakta. Ana sokak üzerinde ise dondurmacılar, hediyelik eşya dükkanları, kafe ve restoranlar mevcut. Birçok dükkanda o her yerde bulunan yelpazelerden ve hediyeliklerden bulabilirsiniz. Cordoba, bu açıdan en çok çeşidin bulunduğu yerlerden biri. Çok ucuz olmasa da alacağınız şeyler en azından belli bir kalitede olacaktır. Ayrıca burada yörenin ünlü yemeği bocadillodan tadabilirsiniz. (Unutmuşum, küçük bir ekleme yapayım. Bocadillo'ya bu civarda tortilla da deniyor. Sipariş ederken anlamazlarsa tortilla diyin.) Bocadillo dediğimiz bir nevi patatesli omlet. Nispeten ucuz bir yemek. Gerçi patates ve yumurtayı da pahalı satmasınlar bir zahmet. Tamam kriz var biliyoruz diyerek çok yerde bizi kazıklamalarına izin verdik ama, yani. :P

Cordoba, çok otantik bir yer. Tam bir turist gibi gezdim. Çok da hoşuma gitti. Güzel anılarla ayrıldım. Görülmesi gereken yerler listenize gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz. :)


4 yorum:

  1. Selsi, ben üniversitede okurken havuz dersi olarak sanat tarihini almıştım :) Derste gördüğüm yerleri tekrar görmek çok hoş oluyor benim için ^^ Sondan bir önceki çiçekli sokak fotoğrafı yine çok romantik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene çok sevindim. :) Hiç sanat tarihi almadım ama almak isterdim. Aslında tenha olsa daha güzel kareler çekilirdi o sokakta ama herkes elinde kamerayla o güzelliği çekmeye çalışıyordu. Gerçekten güzel bir fotoğraf noktası. :)

      Sil
  2. Oha! Harbi zenginiz biz diye şeyini çıkarmışlar! Çok beğendim yahu!
    İspanya'da bu kadar çok cami olduğunu da bilmiyordum. Sayende öğrenmiş oldum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O tören tacının bulunduğu odada bir sürü tablo, gümüş ve altın eşya, tabak, çanak, yemek takımı falan filan vardı. En şaşaalısı o taçtı tabi. Milletten din adına topladıkları vergilerle bunları yapıp bakın biz kilise yapıyoruz size o paralarla diyerek halkın gözünü boyuyorlarmış hacılar.

      Sil