9 Nisan 2012 Pazartesi

Toledo


Evet, nihayet İspanya ve Portekiz'i içeren Endülüs turumdan döndüm. Ayağımın tozuyla ilk yazımı yazıyorum :) İlk yazım ilk gördüğüm yer Toledo hakkında olacak.

Toledo, Ortaçağ'dan kalma minyatür bir kent gibi. İçinde gezerken kendinizi bir tür eski zaman filminin setinde geziyormuş gibi hissetmeniz muhtemel. Şehir Castilla La Mancha özerk bölgesinin merkezi. Yani Endülüs bölgesine ait değil. İspanya özerk bölgelere ayrılmış durumda. Bunların en bilinenleri Kastilya La Mancha, Madrid, Endülüs, Barselona'nın merkezi olan Katalonya, Bask Bölgesi, Estremadura vs. İspanya'nın İber Yarımadası dışında da toprakları bulunmakta. Tabii ki İber Yarımadası gibi kocaman bir bölgenin tamamını gezemedik ama birçok yeri gezme fırsatı bulduk.
Toledo'ya girer girmez sizi Tajo nehri karşılıyor. Gotik katedrali, karşıdan görünen büyük Alcazar'ı, küçük taş evleri ve Tajo nehrinin üzerindeki tarihi köprü San Martin ile görülmeye değer bir şehir.
Büyük kapılarından geçip taş yollarından yürürken ilk gördüğünüz şeylerden biri çok eski zamanlardan kalma Arap mimarisi ürünü olan Babü'l Merdum Camisi olacak.

Babü'l Merdum
Cami tabii ki aktif değil. İçinde namaz kılan falan yok hatta bir içi var mı ondan bile emin değilim. :P Cami işlemeleriyle mudejar tarzı mimarinin güzel bir örneği. (Bilmeyenler için; Mudejar: Hristiyanlık etkisinde kalmış Müslüman mimarisi. Bunun tam tersi de var. Müslümanlığın etkisinde kalmış Hristiyan mimarisi ama adı neydi unuttum sırası gelene kadar araştırıp öğrenmeye çalışırım.)

Tajo Nehri
Tajo nehri resimde de görüldüğü gibi sıradanlıktan çok uzak. Üzerinden esen soğuk rüzgar, kenarlarında biten aloe vera bitkileri ve heybetli kapılarıyla sert, düzgün akmayı beceremeyen, inatçı ama bir o kadar da romantik bir nehir. Şehrin ortasında geçiyor.
Şehir UNESCO Dünya Mirası listesine girmiş. Bu yüzden şehrin genel görünümünü bozacak hiçbir tamirat, inşaat yapılamıyor. Otoparklar bile yerin altına inşa edilmiş. Şehrin otantik görüntüsünü biraz da buna borçluyuz sanırım.
Toledo, birçok dine mensup insanların bir arada yaşadığı bir şehir. Bu özelliği ve dar sokaklarıyla memleketim Antakya'ya benziyor ama tarihi binalar o kadar güzel korunmuş ki sanki Antakya'dan çok daha eski zamanlardan kalma bir yer gibi. Doğa ve insanlar Toledo'ya daha çok merhamet etmiş sanırım.

Büyük Kilise
Toledo'nun en görülesi yerlerinden biri de Büyük Kilise. Zaten birçok Avrupa kenti kiliseleriyle ünlü. Endülüs zamanından kalan camiler de kiliseye çevrildiği için her gittiğiniz her yerde en az bir kilise, bir katedral göreceksiniz. Arap ülkelerine gidince de cami gezmekten mideniz bulanıyor. Bir ülkede en son hangi din hüküm sürmüşse kendi eserlerini yapmış olmaları çok doğal tabii. Bizde de camiye çevrilmiş çok kilise var keza.

Kilisenin içinden bir kare
Bu kilise, ya da katedral demek daha doğru olur, adı gibi gayet büyük. Oldukça görkemli bir yapı. İçini gezmesi bir hayli uzun sürüyor. Tabii yöresindeki dükkanları gezmekten içini gezmeye fırsat bulursanız. :D Biz dışını gezmeyi tercih ettik zira orijinal hediyelikler satılan şahane dükkanlar var. İspanya'nın seramikleri oldukça ünlü. Çeşit çeşit seramik süs eşyaları ilginizi çekecektir. Fiyatları da hiç fena değil. Keza İspanya'da her şey pahalı olduğu için Toledo'da orijinal bulduğunuz şeyleri satın alın. Çünkü diğer şehirlerde hem benzerlerini bulamadık hem de daha pahalılardı. (Gerçi İspanya pahalı demek yanlış olur. Diğer Avrupa ülkelerine göre ucuz sayılır. Sadece bizim paramız euroya göre fazla değersiz.) Bir de sanat niteliği taşıyan şaheser seramik biblolar var. Onlardan da alın diycem ama zenginseniz alabilirsiniz. Zira oldukça astronomik fiyatlara sahipler. Çok param olsa alırdım. :D Ha bir de seramiklerin kırılgan olduğunu unutmayın. İyice sarıp sarmalayın. Kardeşime hediye almıştım ama babam sağ olsun kırdı. :(

Seramik örnekleri
Süs eşyası demişken Toledo'nun en ünlü süs eşyalarına geleyim. Metal üzerine altınla işlenmiş şahane takılar ve süs eşyaları satılıyor Toledo'da. İşçilik anlamında tamamen buraya özgü ve altın suyu olduğundan oldukça ucuz. 5-6 Euro'ya küpe alabilirsiniz. Ben aldım. Kardeşime aldığımı ekleyeyim. Bir tane de kare şeklindekilerden kendime aldım.


Ayrıca civardaki imalathanelerde bu altın eşyaların yapım aşamalarını da izleyebilirsiniz. El yapımı olanlar biraz daha pahalı. Ama mutlaka alın, çok güzeller.

Altın işçiliği örnekleri
Kiliseden başka bir de sinagogu var. Birçok dinin bir arada yaşadığından bahsetmiştim. Kalabalık oluşturmaması için sinagogun resmini eklemiyorum.

San Martin Köprüsü
San Martin köprüsü Toledo'nun en havalı yerlerinden biri. Havalı derken hem havadar hem de şekilli bir köprü. :D Tajo nehrinin üzerindeki harika köprünün neresinden fotoğraf çekeceğimi şaşırdım. Her yönü bir başka güzeldi. Toledo'ya gitmişseniz köprüyü görmemeniz mümkün değil ama üzerinden yürüyüp manzarayı seyredin mutlaka.
Toledo yazımı burada bitiriyorum. Gelecek yazıda görüşmek üzere. Yani pek yakında. :)


6 yorum:

  1. ^^ Kısacık oldu sanki yazı :(( bu üstteki köprüyü kim yapmış ne zaman yapılmış merak ettim güzel havalı ve havadar :)) Nehiri anlatışın çok duygusaldı tasvirine hayran kalıp twite atmaya çalıştım ama karakterler fazlaydı :)) haha Selsicim senin fotolarını arada masaüstüme seriyorum haberin olsun Jejudaki kayalık vardı daha düne kadar kızlarım soruyo bende anlatıyorum neresi olduklarını:))

    YanıtlaSil
  2. Kısa mı olmuş :( Bir dahakine uzatırım o halde :) Fotoları ser yavrum çarşaf çarşaf. Baktıkça beni hatırlarsın hem. :D İspanya ve Portekiz'i görünce acayip bir duygusallaştım. Romantiğe bağladım. Bunda bize güzel şiirler okuyan güzel rehberimizin de etkisi oldu. :) Kendisini de blog dünyasına kazandırmak için sağlam bir çalışma yaptım. En kısa zamanda onun da yazılarını okuyabiliriz umarım :D

    YanıtlaSil
  3. Seviyorum boyle buram buram eski kokan, icinde dolasirken seni ortamin havasina sokup, pelerinim olsa da soyle suruyerek gezinsem diye hayal kurdurtan sehirleri. Geldigime gordugume degiyor diyor insan.

    Bu kadar degil ama, buralarda da Cambridge, belki biraz Oxford boyle hava uyandirdi bende. Cardiff de oyle olur demislerdi, hic de olmadi :)

    Koprunun milyon yerinden fotograf cektin de niye bize sadece birini gormek dustu :D Biz de kazana dusmek istiyoruz belki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toledo gerçekten güzel şehir. Köprünün fotoğraflarından seçemedim, hepsi birbirinden güzeldi. :D Bir çoğunda da kendim vardım o yüzden eklemedim. :P

      Sil
  4. Büyük Kilise hakikaten büyükmüş yalnız :D Görmek istiyorum ben de :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görürsün yavrus, yaza ne kaldı şurada.

      Sil